Szavazó box

Egy skóciai történet

Lehetőségeim szerint mindarról, ami egy emberrel történhet, ha nevezetesen az Egyesült Királyság felsőoktatásában kívánja megállni a helyét

AdSense

Linkblog

Kemény!?!

2007.02.25. 16:08 | nordiquetortue | Szólj hozzá!

Címkék: egyetem

THN véleménye nagyjából megegyezik abban, hogy a skót felsőoktatás első éve nem tűnik nehéznek, nem az elején, inkább a vége felé rostálnak, harmadévben. De vajon a britek is így gondolják? Avagy a spanyol vizsga utózöngéi…

T. vel folytatott beszélgetéseimből, Hettie kommentjeiből, saját tapasztalataimból (nordiqutortue – innen a THN), valóban úgy tűnik nem azzal az „embertelenséggel” állunk szemben, mint a hazai felsőoktatásban. Itt mézes mázas kézzel bánnak az újoncokkal és mindent megtesznek, hogy alkalmazkodni tudjanak az új élethelyzethez, az egyetemi léthez. Otthon mélyvíz, nincs bevezetés, nincs átmenet, megszoksz – megszöksz. A tanárok nem invitálnak magukhoz (van elég dolguk, az adminisztráció túl terhelt stb.) Engem mind a követelmények, mind a bánásmód sokszor gimnáziumra emlékeztet, de ez egyáltalán nem esik nehezemre.

Hettie azt állítja, a harmadéven szórnak. E téren persze kíváncsi lennék D. véleményére, aki esetleg majd kommentál, de a britek már most is szóródnak. Ami nekünk sétagalopp, az a britek kb.: 10%-nak biztosan nem az. Persze kérdés, hogy a 10% elég nagy arány e ahhoz, hogy az lemorzsolódásnak neveztessék.

A spanyol vizsgán a pletykák szerint 15-20%-ban vannak a bukottak aránya, 10% már most elhagyta a képzést, és spanyol helyett mást tanul. Az igazsághoz hozzátartozik, az első két évben sokan tanulnak úgy idegen nyelveket, hogy az nem szükséges a diplomájukhoz. De ahogy hallgatom többi csoport társam eredményeit nem rózsás a helyzet más téren sem. Engem bevallom kicsit zavar, hogy nem lehet semmi biztosat tudni az évfolyam egészének teljesítményéről. A jegyekről nem ildomos beszélni, rákérdezni, pedig különösen nem, így minden azon múlik valaki elmondja e vagy sem. De Anne bejegyzéséből ítélve Amerikában sincs ez másképp.

Otthon legalább tiszta volt a kép. Itt, ha a fél antropológia szeminárium csoportom évet ismétlőkből áll*, akkor csak annyit tudok nem reprezentatív. Sorsukról, arányukról semmit sem lehet tudni. Így hát rejtély marad mit jelent a teljesítményem, melyik kurzus volt kemény, s melyik kevésbé.

* olyan hallgatokról van szó, akik kivétel nélkül valami más okból ismételnek évet, és nem azért mert nem bírták volna teljesíteni az antropológia vizsga követelményeit. Teljesen más szakirányokról érkeztek, túléni, valami hasznosat tanulni jöttek, hamár kaptak egy extra évet... Lásd bővebben 6. hozzászólást.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakiteknos.blog.hu/api/trackback/id/tr7341570

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: free coffee samples by mail 2018.03.29. 20:50:12

Bicikli bolt - A kerékpár defektről - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása