Szavazó box

Egy skóciai történet

Lehetőségeim szerint mindarról, ami egy emberrel történhet, ha nevezetesen az Egyesült Királyság felsőoktatásában kívánja megállni a helyét

AdSense

Linkblog

Az aberdeeni kommunisták

2007.03.02. 20:25 | nordiquetortue | Szólj hozzá!

„A politikai rendezvényt szervezett tömegek zavarták meg.” – áll a főcím a helyi újság címlapján.
 
„A Brit Fasiszta Unió rendezvényét 346 fős tömeg zavarta meg. Sir Oswald Mosley-t a rendezvényen megjelenők, hangos bekiabálásokkal egész egyszerűen nem engedték szóhoz jutni. A szervezett akció mögött vélhetően a Kommunista párt helyi szervezete állt” – írta a helyi újság 1933-as kiadásának vezércikkében. A másik vezető hír: „A litván pénzügyminiszter két napos látogatásra érkezett Aberdeenbe, az importőrök és országa közötti gazdasági együttműködés erősítése céljából.”
Felüdülés volt számomra a mai napon a korabeli újságok címoldalát olvasni a Kommunista párt helyi tevékenységéről. Néha még mindig szokatlan számomra, hogy mindent brit szemszögből látok/láttatnak. A héten a spanyol polgárháború az egyik tantárgyam témája és mind az olvasmányok, mind az előadások során felbukkan a britek szerepvállalása. Az egyik olvasnivalónk Eric Blair (alias Orwell)  személyes beszámolója volt – Hódolat Katalóniának. A korabeli munkásmozgalmi britek úgy tűnik közel sem a kommunizmus és a fasizmus ütközetét látták a spanyol polgárháborúban, hanem az osztályharc megvalósulását. Bár Aberdeen kisváros, a helyi Művészeti galériában, „Az aberdeeniek (aberdonians) részvétel a spanyol polgárháborúban” című időszaki kiállítás tekinthető meg április 28.-áig. Kihagyhatatlan volt.
A tárlatot izgalmasnak találtam, bár kevés volt, csupán egy terem. De ahhoz elég, hogy megüssön Aberdeen 30-as éveinek szele. Egy hangfelvételen, Ibériát a háború idején megjárt aberdeeni lakos élménybeszámolóját lehetett meghallgatni 14 percben.
A teremben még egy nyugdíjas pár tartózkodott, a vendégkönyvbe ennyit írtak: „XY az unokatestvérem volt” – akinek az élménybeszámolóját hallgattam, miközben ők ezeket a sorokat írták a vendégkönyvbe.
Mára már ide is elért Edinburghból a tavasz, képtelen vagyok megírni milyen felemelő is volt ez a nap...

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakiteknos.blog.hu/api/trackback/id/tr6142003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása