Szavazó box

Egy skóciai történet

Lehetőségeim szerint mindarról, ami egy emberrel történhet, ha nevezetesen az Egyesült Királyság felsőoktatásában kívánja megállni a helyét

AdSense

Linkblog

Nyulak

2006.09.21. 16:17 | nordiquetortue | Szólj hozzá!

Címkék: skócia életképek

 

Lám itt is előfordulhat az, amit Pesten oly gyakran emlegetnek a diákok. Feltesznek egy órát a Neptunra vagy az ERFTre, a lelkes hallgató odamegy, majd 20 perc várakozás után sincs se híre, se hamva az előadónak, ugyan olyan csalódottan távozik, amilyen lelkesen érkezett. Ez most velem itt is megtörtént.

Útközben az egyetemre egy nagyon praktikus építési megoldást láttam. Az egyetem az óvárosban fekszik, kis szűk utcákban, alacsony egy emeletes kőházakkal körbevéve. Az utcák macskakövesek és mindennek meg van a maga középkori hangulata. Villanyvezetéket vagy oszlopot nem látsz, sőt gázvezetéket sem. Az egyik ilyen, már már sikátornyi szélességű utca fel volt bontva, azaz fel volt szedve a burkolata. A macskakövek alatt egy vasbeton alagút futott, tele optikai kábellel meg minden egyébbel. Ezt odahaza is eltanulhatnák, így nem kéne minden egyes új vezeték esetén feltúrni az egész utcát…

Ma este ismét volt Debater Club (a magyar megfelelője ennek, szerintem a vita est lenne), ilyenen voltam kedd este is. Ma a St. Andrews-os diákok vitáztak a helyiekkel, arról, hogy a szexuális felelőségre vonást korhatárhoz kell-e kötni, avagy sem. A vita szabályai, az angol parlament szabályain alapultak. Az szónokoknak 7-7 perces felszólalás állt rendelkezésükre, amelynek az első és utolsó egy perce számított védettnek, azaz ekkor nem lehetett közbevetést tenni. A maradék öt percben lehetősége volt a másik álláspontot képviselő félnek közbevetésért jelentkeznie, és ha a szónok úgy ítélte meg, akkor szót adott neki. Ha nem tetszett, amit mondott, akkor udvariasan, de mindeközben gátlástalanul, beléfojtotta a szót. A vita végén lehetősége nyílt a közönségnek, hogy 3-3 percben valamelyik fél oldalán foglaljon állást. A vita lezárásaként, a közönség közfelkiáltással szavazott, hogy melyik felet tekinti győztesnek. Bár a St. Andrews-os diákok sokkal jobb képességekkel rendelkeztek, a korhatár eltörléséről - amely jelenleg Skóciában 16 év - nem sikerült meggyőzniük a hallgatóságot.
Lenyűgöző volt szemlélni az itteni vita kultúrát. A vita heves volt, de az embereket egy percre se ragadta el az indulat, még akkor se, ha személyeskedtek, szőrszálhasogatón kötekedtek vagy szándékosan provokálták a másik felet.

Az egyetemre a Seaton parkon keresztül vezet az utam. Itt az embernek alaposan alkalma nyílik arra, hogy csodálja a brit kert kultúrát. Ebből a merengésemből ma egy fehér fenekű, bokrok között ugrándozó nyúl riasztott fel. Ily közel a természet.

A netes időjóslásnak pedig nem lehet hinni. Mára is esőt és felhőket ígért, mégis olyan jó volt az idő, hogy fűben heverészve olvastam.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakiteknos.blog.hu/api/trackback/id/tr4338668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása